More

  Udfordringer – Hvorfor skal man rykke grænserne?

  Skrevet af: Mikkel Schjøtz

  I efterhånden mange år har jeg udfordret både mig selv og andre i rigtige mange forskellige sammenhænge. Jeg har ikke tilegnet mig en masse teori om emnet, men jeg har set og oplevet adskillige tusinders oplevelser med at udfordre sig selv.

  Udfordringer kan være af meget forskellig karakter og udfordringer kan være meget store for nogle og næsten ubetydelige for andre. De kan være styrke eller udholdenhed, de kan være mentale eller intelligensmæssige, det kan være kreative udfordringer, de kan udfordre forskellige gængse fobier eller krybdyr, det kan være det udfordrende i at træde frem foran andre og det kan være det ukendte i sig selv, som udfordrer mange.

  Efter at have set rigtig mange, har jeg erfaret, at det stort set ikke spiller nogen rolle om det er mænd, kvinder, unge, ældre, geografi eller uddannelse, der er afgørende for evnen og lysten til at udfordre sig selv. Kun i forbindelse med fysiske udfordringer kan dette spille ind.

  Det der derimod spiller ind er, hvilken sammenhæng man er i, hvilken stemning der bliver sat og nok væsentligst hvilke mennesker man er sammen med. Det er afgørende, at man er sammen med nogle mennesker, som man føler sig tryg ved, og som man gerne vil præstere sammen med. Er man ikke i tryg i sammenhæng og føler man at man skal præstere for nogle andre kan man hurtigt blive bange for at dumme sig eller fejle og er ikke på samme måde villig til at kaste sig ud i nye, ukendte og grænsesøgende aktiviteter.

  Vi plejer ofte at tale om tillid og lave et par tillidsopbyggende aktiviteter i starten, således at folk har smidt lidt af facade og er lidt mere klar til at gøre noget af det måske mest udfordrende – nemlig at vise sårbarhed. Ofte lader vi også folk gætte lidt på, hvad andre i gruppe er klar på at udfordre sig med. Dette fordrer både en god samtale forud for udfordringen og det kan samtidig være interessant for den enkelte at høre, hvad andre tænker om ens mod. Ofte har det også en positiv indvirkning på modet, uanset hvad de andre byder på! Hvis de skyder på, at man godt tør en række udfordringer kan det booste selvtilliden, så man tænker, at det kan man godt, og man vil gerne leve op til de andres forventninger. Omvendt kan det også give mere mod, hvis andre skyder på at, man ikke tør så meget, fordi man så gerne vil vise, at der skyder de forkert, for jeg er altså pænt modig.

  Vi benævner oftest udfordringerne som grænsesøgende eller grænseflyttende, da grænseoverskridende lyder ubehageligt og usundt. Årsagerne til at skulle flytte sine grænser kan være mange. Nogle af dem vi ofte høre er: Det er sjovt. Det virker udviklende. Man kan øge sin selvtillid og selvværd, så man tør gå i kast med andre udfordringer. Man kan få en lille rus, når man prøver noget man ikke har prøvet før og lykkedes. Man bliver klogere på sine egne reaktionsmønstre, når man er under pres, så man i andre sammenhænge kan reagere mere hensigtsmæssigt.

  Der er også nogle som oplever, at de udvider deres generelle komfortzone, når de, via af forskellige udfordringer, bevæger sig lidt ud i udviklings-/læringszonen. Formålet med dette kan være, at man i komfortzonen har mere overskud til at handle efter sine sande værdier og tage hensyn til andre og være et godt empatisk menneske. I læringszonen får man oftest lidt mere skyklapper på og kan primært tænke på sig selv og sin egen overlevelse, evnen til at se fornuftigt ud og ikke at dumme sig. Men ved at bevæge sig ud i læringszonen i forskellige retninger kan man gøre komfortzonen større og derved få en større område hvor man kan være et godt overskudsmenneske, der også kan tage hensyn til andre

  Laver man udfordringer sammen med andre kan man også få indsigt i deres reaktionsmønstre og blive bedre til at spille hinanden gode under pres eller i tider med udfordringer. Nogle kan præstere mere hvis man hepper på dem, ved andre virker det modsat. Nogle kan godt lide at få det overstået mens andre gerne vil se andre først.

  Nogle gange kan det også være en stor udfordring at sige ’nej tak’ eller ’hertil og ikke længere’. Faktisk kan det for nogen være den største udfordring at gøre dette og samtidigt både acceptere sit eget nej og føle at andre også acceptere det.

  Hvis man sætter den rigtige stemning, finder passende udfordringer til målgruppen, opbygger tillid og sikrer at alle tør være åbne, nysgerrige og også sårbare kan man få nogle rigtige gode oplevelser med at lave udfordringer sammen. Oplevelser af at man kan mere end man troede, at man kan mere sammen og at hvis man er ærlig, åben og autentisk omkring sine grænser, bliver det også taget godt imod, hvis man siger pænt nej tak.